10 anys de crisi-estafa: parlem de les relacions nord-sud

Sota el lema «Posem les finances al servei de les persones i del planeta», més d’un centenar de persones d’una quarantena de col·lectius vam participar el passat dissabte a la Jornada Internacional de lluita “10 anys de crisi estafa. Prenem el control de les finances”. 

Durant aquests anys s’ha parlat molt de la crisi financera mundial però als grans mitjans ha imperat un discurs econòmic sovint deslligat de la perspectiva ciutadana. En aquest sentit, el passat dissabte 15 de setembre, diversos col.lectius afectats per la crisi, vam organitzar una jornada que aportés aquesta visió més social, que posés de rellevància les causes i que qüestionés el model capitalista hegemònic i, sobretot, que mirés cap al futur i proposés solucions comunes entre totes. Sota el lema «Posem les finances al servei de les persones i del planeta», més d’un centenar de persones d’una quarantena de col·lectius vam participar a la Jornada Internacional de lluita “10 anys de crisi estafa. Prenem el control de les finances”.

La jornada va començar amb una primera taula on quatre persones expertes compartien aquesta perspectiva ciutadana de la crisi, Joan Tugores i Enric Tello van aportar la visió més econòmica; Maria Dolors Comas la perpectiva social i Sira Vilardell va analitzar la crisi des de la perspectiva de gènere i feminista. 

A la segona taula, diversos moviments socials vam aportat la nostra mirada sobre la crisi, des de cadascun dels sectors: finances, treball, educació, salut i serveis socials, dona, pensions, habitatge, ecologia i relacions nord-sud i migracions.

En aquest darrer sector és on Mònica Vega, com a representant de la Campanya Banca Armada, va aportar l’anàlisi de Vam parlar del poder global de les multinacionals i de com les deslocalitzacions afecten molt greument al sud amb la precarització de les condicions laborals de les persones que treballen a les cadenes de subministrament i la pèrdua de llocs de treball al nord. També vam mencionar els greus impactes de l’acaparament de terres i l’espoli de recursos naturals al sud per part de transnacionals del nord. I el tercer element que es va posar de relleu són les inversions de les entitats financeres del nord a la indústria de l’armament que repercuteix en l’escalada de la violència i dels conflictes armats al sud. Finalment vam senyalar les greus conseqüències que estan causant aquestes pràctiques per les poblacions del Sud i el vincle amb els fluxos migratoris.

A la tarda es va organitzar una assemblea de col·lectius amb la finalitat de buscar sinergies i establir mecanismes de treball conjunt que va culminar amb l’aprovació d’una resolució que estableix quatre línies estratègiques i quatre comissions de treball per començar a crear una resposta conjunta per recuperar la sobirania financera.

La jornada va acabar amb una manifestació pel carrer Passeig de Gràcia de Barcelona en la qual van participar més d’un centenar de persones i on, entre d’altres accions, el grup d’activistes de la campanya Banca Armada va realitzar una performance de denúncia davant el BBVA per donar a conèixer les inversions d’aquest banc a la indústria de l’armament i el vincle amb els conflictes armats.

Podeu escoltar totes les intervencions aquí, i veure algunes imatges de la manifestació i de l’acció de denúncia que vam organitzar en aquest vídeo.